PRC proeven, wat zijn dat?

De PRC proeven zijn een leuke aanvulling op de lessen om te laten zien wat je hebt geleerd en een goede oefening. Je rijvaardigheid wordt beoordeeld door een onafhankelijk jury. Door deze proeven aan te bieden willen wij de ruiters naar een hoger niveau begeleiden. Er zijn 20 proeven die eenvoudig beginnen en met stapjes in moeilijkheid toenemen. Elke proef bestaat uit 25 onderdelen waarvoor je punten krijgt; om te slagen voor een proef moet je minstens 150 punten halen (gemiddeld een 6) en ga je door naar de volgende proef. Slaag je niet voor een proef dan is dat helemaal niet erg. De jury zal aantekenen waar je op moet letten zodat je hierop kan oefenen om het de volgende wedstrijd wel te halen. In een proevenboekje wordt bijgehouden wanneer je voor een proef bent geslaagd.

Hoe gaat een proef en wat doet de jury

Voordat je een proef gaat rijden kan je in een apart gedeelte van de rijbak nog je paard/pony losrijden en de laatste oefeningen doen. Tijdens je proef staat er een voorlezer naast de baan die aangeeft wanneer je kan beginnen en voorleest welke oefeningen je moet uitvoeren. De jury kijkt hoe jij je oefeningen rijdt en maakt een protocol (puntenrapport) op waarbij je voor elk onderdeel een cijfer krijgt. Daarnaast wordt gelet op o.a. de houding van de ruiter, het aansturen van paard/pony  en het rijden op de letters. Hiervoor krijg je geen cijfer maar worden opmerkingen genoteerd.

Indeling van de ruiters

De kinderen worden naar ervaring ingedeeld in een categorie PRC proef, deze indeling gaat altijd in overleg met de instructie van je les.

  • Stap/draf en halve bak les begint in PRC proef 1 zonder galop
  • Les met draf en galop begint met PRC proef 3
  • Avondruiters beginnen in PRC proef 5
  • Eigenaren onder de twaalf die geen KNHS rijden worden naar ervaring ingedeeld in een PRC Proef
  • Overige eigenaren rijden een KNHS proef van hun nivo (B, L, M, Z etc). Ben je eenmaal in een nivo gestart dan kan je niet meer naar een lager nivo

Data 2022

 

Hoe kun je meedoen

Inschrijven kan vanaf 3 à 4 weken voorafgaand aan een proef. Aankondiging verloopt via posters die in de manege ophangen. In de kantine ligt achter de bar een map met de inschrijflijst. Geef aan op welke pony of paard je mee wil doen en vul een 1e keuze maar ook een 2e keuze in.

Overige informatie

De kosten voor een proef zijn € 10 en moeten worden voldaan op de dag van de proef. Doe je voor de eerste keer mee dan moet je eenmalig een proevenboekje aanschaffen voor  € 2,50 Betalingen bij voorkeur per pin. De ruiters hoeven niet in officiële wedstrijdkleding te rijden, maar moeten er natuurlijk wel “netjes” uit zien! De week voor de proef wordt de startlijst opgehangen in de kantine en op de website gepubliceerd. De prijsuitreiking vindt plaats in de kantine en iedere deelnemer ontvangt daarbij zijn protocol en rozet. Per categorie zijn bekers beschikbaar. Ook is er een wisselbeker aan het eind van het jaar; om hiervoor in aanmerking te komen moet je minimaal aan drie wedstrijden hebben deelgenomen; de laatste wedstrijd van het jaar is verplicht